Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Банките трябва да дават пример за справяне с климатичната криза

Европейска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Франк Елдерсон описа във вторник изменението на климата като "международен и проблем между поколенията", който изисква финансовите институции да реагират с действия, за да се избегнат "широко разпространени икономически последици".

Елдерсон отбеляза, че централните банки и надзорните органи трябва да дават водещ пример и да включват "климатични и екологични рискове в нашите дейности, както по систематичен начин, така и с дългосрочна перспектива".

"Тази година демонстрира, че последиците от климатичната криза не са просто дългосрочна основна заплаха, а че се материализират тук и сега“, отбеляза той.

Франк Елдерсон добави, че ЕЦБ ще извърши "пълен надзорен преглед на практиките на банките за включване на климатичните рискове в техните рамки за поемане на риск" и "надзорен стрес тест с фокус върху рисковете, свързани с климата", за да намери най-добрите решения за адаптиране на действията срещу изменението на климата към финансовите политики.

"Основният риск е бездействието", предупреди той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна