Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерации от Европа заплашват да напуснат ФИФА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица футболни федерации от европейските страни са заплашили да прекратят членствата си във ФИФА като крайна мярка срещу плановете на международната централа да провежда световни първенства на всеки две години, съобщава ДПА, цитирайки свои неназовани източници. 

Според информацията на германската агенция, "повече от дузина" федерации обмислят напускане на ФИФА, ако нейните планове стигнат до завършен вид. Европейската асоциация УЕФА и Южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ, които имат най-много футболисти във водещите първенства, се противопоставят категорично на плана, представен и промотиран от бившия мениджър на Арсенал - Арсен Венгер. 

Международният олимпийски комитет МОК също е против провеждането на световно първенство на всеки две години, тъй като това може да навреди на други спортове. За момента единствената национална федерация, заявила открито намерение да прекрати членството си във ФИФА, е датската. Това се случи след заседание на страните от северната европейска област, като всички те се противопоставят на намеренията на централата. "В най-лошия случай и като крайна мярка, не е изключено да се стигне до напускане на ФИФА в знак на протест и нежелание за участие в новия формат", каза датският футболен президент Йеспер Мьолер. 

Днес ФИФА има насрочено заседание на Съвета, на което ще бъде дискутиран въпросът. Според различни информации, президентът на организацията Джани Инфантино е провел разговори с някои европейски федерации вчера и на тях е бил обсъждан международният календар от 2024 година и занапред. 

Според правилника на ФИФА, нейни членки могат да напускат в края на календарна година и след шестмесечно предупреждение. Те могат да продължат да играят в регионални турнири като европейско първенство или Копа Америка, но не и на световни шампионати. ФИФА твърди, че с по-честото провеждане на световни първенства се търси глобализация на футбола. Президентът на Испанската федерация Хавиер Тебас обаче каза за "Шпорт Билд" днес, че това "ще разруши футболната екосистема".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени