Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Ситуацията на пазара на газ остава напрегната, цените скочиха 3,5 пъти през 2021г.

Александър Новак, руски вицепремиер и енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията на газовия пазар остава тежка, като световните цени на природния газ се увеличиха 3,5 пъти от началото на 2021 г., посочи руският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак по време на среща на президента Владимир Путин с членове на правителството, съобщава агенция ТАСС.

"Ситуацията на газовия пазар остава доста напрегната, преди всичко поради факта, че цените остават на доста високо ниво. Цените в Европа средно се колебаят около 1000-1100 долара на 1000 кубически метра, в Азиатско-тихоокеанския регион - около 1200 долара на 1000 кубически метра газ с премия", каза той.

Общо от началото на годината глобалните цени на газа са се увеличили 3,5 пъти, цените на въглищата - 3 до 4 пъти в сравнение с 2020 г., а цените на електроенергията в Европа са се увеличили 5-6 пъти от началото на годината, добави Новак.

Русия не очаква балансът на търсене и предлагане на европейския газов пазар да се подобри в краткосрочен план, отбеляза Новак.

"Новата ситуация предизвиква безпокойство. За съжаление, засега не виждаме търсенето и предлагането в Европа да се балансира в близко бъдеще", каза той.

Новак отбеляза, че ситуацията ще зависи от есенно-зимния период и нивото на температурите, както и от нивото на търсене на газ в Европа и на други пазари. "Разбира се, това е обезпокоително, особено в индустриите, които засягат производството на основни стоки и храни", добави той.

Освен това енергийната криза в Европейския съюз причинява недостиг на електроенергия в промишлеността, отбеляза Новак. "Металургичните предприятия, които до голяма степен използват електричество в работата си, също спират дейността си. Например голям производител на цинк от Белгия е намалил производството с 50% в трите си завода в Холандия и Франция", обясни той.

В същото време Русия очаква да види значително увеличение на търсенето на газ в страните от Азиатско-тихоокеанския регион през 2021 г., по-специално в Китай - скок със 17%, в Южна Корея - с 18%, добави Александър Новак. Като цяло в азиатско-тихоокеанските страни се очаква търсенето на газ да нарасне със 7-8%, прогнозира той.

Кризата в европейската газова промишленост настъпи тази есен, когато цените на газовия спот пазар започнаха да се покачват, надхвърляйки 1000 долара за 1000 кубически метра и почти достигайки 2000 долара. Наблюдателите смятат, че редица причини са допринесли за кризата. Една от тях е експлозивният ръст на търсенето на газ в Азия, което доведе до повишаване на цените на азиатския пазар и той привлече предлагането за сметка на европейския. Ситуацията се влоши от факта, че намаля делът в Европа на добиването на електричество от вятърните генератори. Основната причина за крайната нестабилност на пазара на газ обаче беше ниският обем на природен газ в европейския съоръженията за неговото съхранение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна