Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия издирва изчезнало дете с награда от $750 000

Снимка на изчезналата Клео Смит, разпространена от полицията на Западна Австралия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийските власти обявиха днес награда от 1 милион австралийски долара ($750 000) за информация, водеща до откриване на 4-годишно момиче, за което има опасения, че е отвлечено миналия уикенд от отдалечен къмпинг.

Клео Смит изчезнала от палатката на семейството ѝ в Западна Австралия в ранните часове на събота, което предизвика интензивното ѝ издирване по суша, въздух и вода.

Но след 6 дни безплодно издирване в района на къмпинга „Блоухолс“ – крайбрежен туристически обект на около 1000 км северно от Пърт, полицията съобщи, че „спешно търси“ помощ от обществеността.

„Някой в нашата общност знае какво е станало с Клео. Някой разполага с данни, които могат да помогнат“, заяви зам.-шефът на полицията в Западна Австралия Кол Бланч.

„Сега има един милион причини да се отзове“, добави той, визирайки паричната награда.

Детектив Род Уайлд заяви, че разследването сега „ни кара да вярваме, че тя е била взета от палатката“.

„Надяваме се да открием Клео жива. Но имаме големи опасения за безопасността ѝ“, добави той.

Изчезването на момиченцето предизвика вниманието на австралийците, като мнозина от тях изразиха в социални медии съпричастност към болката на семейството.

Нейната майка Ели разказа как след разходка в 6 ч сутринта е открила палатката отворена и липсата на по-голямата си дъщеря. В интервю за местни медии тя призова съгражданите си да ѝ помогнат за „връщането на малкото ни момиченце вкъщи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!