Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българската фондова борса планира да придобие до 45% от инвестиционния посредник Капман

Снимка: БГНЕС

Българска фондова борса (БФБ) обяви днес плановете си да придобие дял до 45% от инвестиционния посредник Капман. Целта на придобиването е развитието в синергия на многостранните системи за търговия на БФБ и Капман. Сделката ще бъде на стойност 5.5 милиона лева, посочват от борсата.

"Навлизането на технологиите водят до бурно развитие на по-слабо регулирани електронни платформи за търговия каквито са тeзи на БФБ и на Капман – "MTF Sofia". Убедени сме, че заедно ние ще разкрием пълния им потенциал и най-вече в полза на капиталовия пазар в България", каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Обединението между БФБ и "MTF SOFIA" на Капман се очаква да има положителен ефект и за двата пазарни оператора. То ще създаде възможности за разработване на нови пазарни ниши и предлагане на по-голямо разнообразие от финансови инструменти за инвеститорите като: структуриране на нови спот инструменти; регистриране за търговия на интересни и ликвидни чуждестранни инструменти, в това число и емитирани на съседни пазари и развитие на краудфандинг (crowdfunding) платформи.

Предстои акционерите на БФБ да гласуват предложението за придобиването на дела от Капман на Извънредно общо събрание насрочено за 30 ноември.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР