Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

САЩ: Понижение на исковете за обезщетения за безработица до ново постпандемично дъно от 290 000

Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това потърсиха обезщетения за безработица през последната седмица, отбеляза понижение под нивото от 300 000 за втора поредна седмица, достигайки ново постпандемично дъно. Данните потвърждават затягащия се пазар на труда, въпреки че недостигът на работници може да запази умереното темпо на разкриване на нов работни места и през октомври.

Според Департамента по труда молбите за помощи за безработица през седмицата до 16 октомври се понижиха с 6 000 до 290 000, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за около 300 000. Това представлява 19-месечно дъно и понижение на исковете за помощи при безработица под 300 000 за втора поредна седмица за пръв път от началото на коронавирусната пандемия (най-ниско ниво от средата на март 2020 г.).

Броят на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 г., когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой започна трайно да се понижава, като през последните седмици техният брой вече започва да доближава "нормалните нива" от преди пандемията между 200 000 и 250 000.

Междувременно броят на хората, които вече получават щатски обезщетения за безработица, се понижиха през седмицата до 9 октомври с цели 122 хиляди до 2,48 милиона, достигайки също най-ниско ниво от март 2020 г. Тези данни са известни като продължаващи искове за обезщетения за безработица.

Графика на седмичните искове за обезщетения за безработица (хил.броя)


Броят на трудещите се, получаващи допълнителни обезщетения чрез осем спешни програми, финансирана от федералното правителство или отделните американски щати, се понижи до 3,28 милиона.

Един от най-големите проблеми за американския бизнес в момента е намирането на достатъчно служители, които да наемат. С оглед на това бизнесът съкращават много малко хора поради недостиг на работна ръка, който вреди на производството и възпрепятства икономическото възстановяване.

Все още е неизвестно колко дълго ще продължи този недостиг на работна ръка.

Икономиката на САЩ е изправена пред изненадващ недостиг на работна ръка, въпреки че 14 милиона души, които заявяват, че искат да работят, все още са безработни.

Тъй като милиони работни места остават незаети, бизнесът не може да се разшири достатъчно бързо или да произвежда достатъчно стоки и услуги, за да отговори на нарастващото търсене на клиенти.

Недостигът на работна ръка заплашва да забави икономиката, посочват редица икономисти и бизнес лидери, и да удължи проблемите с веригите на доставки, които в последно време предизвикват най-големия инфлационен ръст от 30 години насам.

Недостигът на персонал беше потвърден в сряда от доклада "Бежовата книга" на Федералния резерв на САЩ, според който "заетостта се е увеличила със сдържано до умерено темпо през последните седмици, тъй като търсенето на работна ръка беше високо, но ръстът на трудовия пазар беше възпрепятстван от слабото предлагане на работна сила".

Новоразкритите неселскостопански работни места се увеличиха през септември с едва 194 000 - най-слабо повишение от девет месеца насам, като заетостта беше с 5 млн. работни места под нейния връх от февруари 2020 г. - точно месец преди началото на коронавирусната пандемия.

Недостигът на работна ръка и на суровини накара повечето икономистите да очакват, че растежът на брутния вътрешен продукт на САЩ  ще се забави през третото тримесечие до едва 0,5%, след като се ускори с 6,7% през периода април - юни.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.