Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влошаване на европейските потребителски нагласи през октомври

Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски съюз се влоши през октомври, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната спадна през октомври с 0,9 пункта до -4,8 пункта, като очакванията на финансовите пазари бяха за още по-солиден спад до -5,0 пункта.

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз съшо се понижи с 0,9 пункта до -61, пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, са близо до или над техните предпандемични нива, но успяват да се задържат стабилно над техните осредни дългосрочни нива, посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 28 октомври 2021 г., когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през десетия месец на годината.

Графики на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР