Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелена авиация: Ще станат ли отново полетите привилегия само на богатите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подложен на огромен натиск да стане екологичен, авиационният сектор трябва да похарчи милиарди долари, за да стане по-благоприятен за климата, което рискува да доведе до увеличаване на цените на билетите и да превърне пътуването със самолет отново в привилегия само на богатите, пише БГНЕС.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в която членуват 290 авиокомпании, осъществяващи 82% от световния въздушен трафик, изчислява, че преходът към екологично чиста индустрия ще струва "около 1,55 трилиона долара".

По-чисти горива

За да се осъществи този преход, авиокомпаниите трябва да инвестират в най-новите самолети, които са по-ефективни от сегашните им флотилии.

„Airbus“ например се надява до 2035 г. в експлоатация да влязат самолети, работещи с водород, който не отделя вредни емисии при изгаряне.

Междувременно трябва да се създаде почти от нулата производствена верига за устойчиво авиационно гориво (УАГ), което ЕС смята да направи задължително в постепенно нарастващи пропорции.

IATA се надява да постигне две трети от намаленията на емисиите си чрез използване на SAF - неконвенционални горива, получени от органични продукти, включително готварско олио и водорасли.

Има само един проблем – цената

Патрик Пуян, ръководител на петролния и газов гигант „TotalEnergies“, който произвежда SAF, предупреди по-рано тази година, че цената на тези неконвенционални горива далеч не съответства на по-евтините конвенционални горива:

"Енергийният и екологичният преход ще трябва да се финансира не само от авиокомпаниите или енергийните компании, но и от цялата верига, включително и от клиентите", каза той.

В интервю френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари добави, че цените на полетите могат да се повишат "в краткосрочен план". Той предупреди, че пандемията може да доведе и до изчезването на много авиокомпании, което ще намали конкуренцията и ще доведе до повишаване на цените.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Затъване в дългове

Повишаването на цените би означавало голяма промяна за сектор, който някога е бил запазена територия на богатите, но постепенно става достъпен за повече хора.

По данни на Световната банка през 1970 г. са били осъществени 310 милиона пътувания със самолет. През 2019 г. броят им е 4,4 милиарда. И въпреки пандемията IATA разчита, че през 2050 г. цифрата ще нарасне до 10 милиарда.

IATA твърди, че разходите за въздушен транспорт са спаднали с 96% от 1950 г. насам. Тя добавя, че тази "тенденция на намаляване продължава да се дължи на подобрените технологии и ефективност, както и на силната конкуренция".

В момента цените на полетите се понижават в много региони, тъй като търсенето на въздушен транспорт само плахо се възстановява от шока, причинен от пандемията от Covid-19.

Авиокомпаниите не са в добра позиция, потънали са в дългове и се борят да възстановят паричните си потоци. Как тогава ще финансират екологичния преход?

"Ясно е, че устойчивостта и способността на нашата индустрия да постигне поставените цели е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени", заяви Паулс Калитис, главен оперативен директор на латвийската нискотарифна авиокомпания „airBaltic“, на неотдавнашен симпозиум в Брюксел.

Парите ще трябва да дойдат от някого, заяви Бертран Мули-Айгро, партньор в „Archery Strategy Consulting“, компания, специализирана в авиокосмическата и енергийната индустрия, на неотдавнашно събитие.

„Да се накара клиентът да плаща може би не е лоша идея", добави той. 

plovdivairport.com

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени