Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японската принцеса Мако се омъжи и напусна кралското семейство

Двойката съобщи на пресконференция, че е сключила брак, 26 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жените в имперското семейство не могат да наследят Хризантемовия трони заради това губят кралския си статут, когато сключат брак с човек без благороден произход.

По същия начин стоят нещата и за Мако, 30-годишна племенница на император Нарухито, която се омъжи за Кей Комуро (30 г.), служител в американска правна фирма. Двойката планира да се премести в САЩ.

Откакто обявиха годежа си през 2017 г., двамата бяха изправени пред скандали заради медийни съобщения, че семейството на Комуро имало финансови затруднения.

Но след години на отлага те най-накрая се ожениха, макар и без сватмена церемония, банкет или тържество, предпочитайки да са далеч от публика, която не винаги е била с добро отношение.

Мако е отказала и средства, които обикновено се предлагат на дами от кралското семейство при напускането му – 153 млн. йени (1,35 млн. долара).

Японската телевизия показа кадри как принцеса Мако напуска императорската резиденция Акасака в столицата Токио, като се сбогува със семейството си, покланяйки се пред своите родители и целувайки по-малката си сестра.

Вчера принцесата посети своя дядо и баба, абдикиралия император Акихито и съпругата му Мичико, за да се сбогува и с тях.

Все още не е известно какво и дали ще работи тя в САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна