Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиери Бретон: Брекзит е "катастрофа" за Великобритания

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският политик Тиери Бретон, който е и комисар по вътрешния пазар в ЕК, заяви във вторник, че Брекзит е "катастрофа" за Обединеното кралство.

"Вижте какво се случва по рафтовете на супермаркетите, вижте какво се случва по бензиновите колонки, вижте какво се случва с недостига на медицински сестри и лекари, вижте какво се случва с недостига на шофьори на камиони, вижте какво се случва в строителния сектор“, каза Бретон пред телевизия BFM, визирайки кризата във Великобритания.

"Това, което се случва в момента, е истинска драма", добави той.

С оглед на всички това еврокомисарят подчерта, че Полша никога няма да напусне Европейския съюз.

Тиери Бретон също така отбеляза, че Франция е права да обмисли дали Европейският съюз трябва да отдели европейските цени на електроенергията и на природния газ.

Той обаче посочи, че не е сигурен дали общата политика за закупуване на природен газ от името на целия ЕС, предложена от Испания, ще бъде ефективна.

Разногласията се задълбочиха между страните от ЕС преди спешната среща на министрите във вторник във връзка с техния отговор на скока в енергийните цени, като някои страни се стремят към преразглеждане на регулаторните изисквания, а други са твърдо против.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени