Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно е да се предвиди покачване на петролните цени, коментира руският енергиен министър

Руският министър на енергетиката Николай Шулгинов сподели, че е трудно да се предвиди дали цените на петрола ще достигнат исторически върхове, подобно на тези на природния гаа, тъй като това ще зависи от търсенето.

Николай Шулгинов е бивш главен изпълнителен директор на държавния енергиен доставчик RusHydro, който пое поста на енергиен министър, след като Александър Новак беше повишен до вицепремиер.

Според Шулгинов обаче очакването е търсенето на петрол да се възстанови до нивата си отпреди пандемията до края на 2022 г.

Министърът също така отбеляза, че на предстоящата среща във формата "ОПЕК +" на 4 ноември Русия ще поиска от петролния алианс да продължава да се придържа към споразумението за постепенно увеличаване на производството на петрол с 400 000 барела на ден през всеки един следващ месец.

Междувременно Лари Финк, главен изпълнителен директор на най-големия инвестиционен фонд в света BlackRock, посочи, че има голяма вероятност петролът да достигне 100 долара за барел.

Финк, който говори на конференцията Future Investment Initiative в Саудитска Арабия, също така призова за повече сътрудничество между публичния и частния сектор за справяне с глобалните предизвикателства като изменението на климата.

По време на търговията във вторник петролните фючърси отстъпиха слабо от многогодишните върхове, достигнати ден по-рано.

Фючърсите на петрола Брент поевтиняха по-рано през днешната търговия към 84,60 долара за барел, от където обаче последва ново тяхно поскъпване към 85,50 долара, след като в понеделник (25 октомври) те достигнаха нов тригодишен ценови пик от 86,10 долара за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2018 г., отправяйки поглед към ценовия връх от септември 2018 г. около 86,74 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижиха по-рано днес малко под 83 долара за барел, след което обаче отново поскъпнаха към 84,00 долара за барел, прицелвайки отново вчерашния 7-годиен ценови връх от 86,74 долара -  най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени