Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вредните емисии в ЕС са намалели с почти 10% през 2020 година

Снимка: http://climatechange.kg

Европейският съюз публикува във вторник доклад, според който емисиите на парникови газове в целия единен блок са спаднали с почти 10% през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Емисиите също така са били с 31% по-ниски в сравнение с 1990 г., въпреки че ЕС признава, че данните за миналата година са "очевидно уникални поради забавянето на световната икономика заради коронавирусната пандемия".

Системата за търговия с емисии на ЕС разпредели 14,4 милиарда евро на държавите членки, 76% от които бяха използвани или планирани да бъдат използвани за климатични и енергийни цели.

Докладът обаче предупреждава, че "ще са необходими по-големи усилия за постигане на целта за 2030 г. за намаляване на нетните емисии с поне 55% и постигане на климатична неутралност (нулеви емисии) до 2050 година, особено в транспорта и селското стопанство, чиито емисии остават до голяма степен непроменени от 2005 година насам".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени