Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кибератака на редица бензиностанции в Иран

Опашка пред иранска бензиностанция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кибератака е била насочена към множество бензиностанции в Иран, което е довело до нарушения при продажбите на бензин и до дълги опашки на бензиностанциите в цялата страна, съобщава във вторника местната държавна телевизия IRIB, цитирайки неназован служител на Съвета за национална сигурност на Иран.

"Нарушението в системата за зареждане с гориво на бензиностанциите през последните няколко часа беше причинено от кибератака“, посочи IRIB. "Технически експерти отстраняват проблема и скоро процесът на зареждане ще се върне към нормалното.

Според информацията, Министерството на петрола е свикало спешна среща на свои висши служители, за да бъде обсъден въпроса.

Засега нито една групировка не е поела отговорност за кибератаката, посочва държавната телевизия.

Нарушението при зараждането с гориво идва преди втората годишнина от увеличението на цените на горивата на 19 ноември, което увеличение доведе до широко разпространени улични протести и информации за стотици убити от силите за сигурност.

Министерството на петрола заяви, че само продажбите със смарт карти, използвани за по-евтин бензин, са били нарушени и че клиентите все още могат да купуват гориво на по-високи цени, съобщи от своя страна информационната агенция на петролното министерство SHANA.

Видеоклиповете, публикувани в социалните медии, показват очевидно хакнати улични електронни табели със съобщения като "Хаменей, къде е нашият бензин?", в препратка към върховния лидер аятолах Али Хаменей, съобщава Ройтерс, въпреки че агенцията все още не може да удостовери автентичността на видеоклиповете.

Хакнат електронен билборд в Иран с надпис - Хаменей, къде е нашият бензин?

В миналото Иран беше мишена от серия от кибератаки като последната по-голям беше през юли, когато уебсайтът на транспортното министерство беше сринат и държавните медии определиха това като "киберпробив".

Иранските власти обявиха, че са в повишена готовност за онлайн нападения, за които в миналото обвиняваха Съединените щати и Израел. Междувременно Съединените щати и други западни сили обвиниха Иран, че се опитва да наруши и проникне в техните мрежи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени