Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: 28,1% от нефинансовите фирми с намаление на приходите от продажби през септември

7,5% от предприятията са съкратили персонал, но други 7,5% са наели нови служители

3
Снимка: БГНЕС

През септември 2021 г. 28,1% от българските нефинансови предприятия отчитат спад при техните приходи от продажби, а 7,5% от тях са пристъпили към съкращаване на персонал, докато други 7,5% - към наемане на нов персонал.

Това показват резултатите от поредно бизнес изследване на НСИ сред нефинансовите предприятия в страната, целящо да предостави информация за ефекта от извънредното положение и последвалата пандемична обстановка, свързана с Covid-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката на страната.

Според последната анкета на НСИ 28,1% от фирмите извън финансова сфера посочват, че са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги през септември в сравнение с август, когато 26,6% от тях бяха на това мнение. В същото време 54,5% посочват, че не е имало промяна в приходите от продажби през септември (спрямо 58,1% през август), а при 17,1% е имало увеличение (спрямо 15% с увеличение на приходите от продажби месец по-рано).

Изменение в приходите от продажби на стоки или услуги на нефинансовите предприятия спрямо предходния месец през 2020 и 2021 г.


Най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги отбелязват спад през септември (44,7%) са фирмите от икономически дейности "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности", като за индустрията този относителен дял е 28.8%, а за дейностите "Търговия, транспорт и ресторантьорство" и "Строителството" - съответно 29,9% и 23,7 на сто, отчита последната анкета на НСИ.

По отношение на наетия персонал 15,0% от нефинансовите предприятия са предприели през септември стъпки за ползване на "платен отпуск" по отношение на наетия от тях персонал, докато 7,6% от компаниите са пуснали персонала си в "неплатен отпуск", а при 9,6% е имало дистанционна форма на работа.

Освобождаване/съкращаване на наети лица през септември са предприели 7,5% от предприятията, участвалите в експресната анкета на Националния статистически институт, след като през август подобна мярка предприеха 6,3%, а в разгара на пандемичната криза и въведените строги карантинни мерки през март и април 2020 г. - съответно 17,2% и 18,5%.

Наемане на нов персонал през септември пък са предприели 7,5% от анкетираните компании спрямо 5,6% през август.

За следващия месец (октомври) 94,7% анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност (спрямо 94,4% на това мнение при предходното аналогично проучване на НСИ за август), 2,1% смятат да преустановят временно дейността си (при 1,6% и през август), а други 2,1% заявяват, че ще прекратят дейността си (при 2,2% на това мнение при предишното проучване за август).

Очаквания за персонала в краткосрочен план (един месец)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна