Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призов на водещи световни енергийни агенции за масово разрастване на проектите за чиста енергия

Снимка: БНР

Международната агенция по енергетика (МАЕ, или IEA) и Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) призоваха в сряда за масово разширяване на проектите и политиките за чиста енергия като буфер срещу силните ценови колебания.

Призивът идва преди предстоящата среща на върха на ООН за климата - COP26 и след като по-рано тази седмица ООН предупреди, че актуализираните обещания за намаляване на вредните емисии са недостатъчни, като срещата COP26 може да се окаже последен шанс за ограничаване на глобалното затопляне.

"Ние се намираме в много тесен прозорец. Това наистина е десетилетието, в което искаме да видим силна основа на действия, върху които да се фокусираме, така че всъщност да сме на път да достигнем нетни нулеви емсии до средата на века", каза пред агенция Ройтерс Гаури Сингх, заместник-генералният директор на IRENA.

Мери Уорлик, заместник-изпълнителен директор на МАЕ, пък повтори призива на агенцията за утрояване на инвестициите в чиста енергия до 2030 г. за ограничаване на изменението на климата.

"Трябва масово да увеличим инвестициите в чиста енергия, тъй като колкото по-дълго продължава днешното несъответствие и инвестиции в енергия, толкова по-голям е рискът от бъдеща волатилност (резки колебания) на цените и забавени действия в областта на климата“, каза Уорлик на конференцията на Сингапурската международна енергийна седмица (SIEW).

"Очакваме с нетърпение безпогрешен сигнал от правителствата по време на срещата COP26 в Глазгоу“, каза още тя, имайки предвид глобалната среща на върха за климата, която започва на 31 октомври, тази неделя.

Постигането на целта на Парижкото споразумение за нетни нулеви въглеродни емисии ще изисква инвестиции в зелен преход на стойност 2-3% от световното производство всяка година до 2050 г., което е далеч по-малко от икономическата цена на бездействието, показва проучване на Ройтерс сред икономисти по климата.

"Темпото, с което възобновяемите енергийни източници се разширяваха в страните, сега трябва да се увеличи. И за това не се нуждаете от постепенна промяна в политиките, имате нужда от поетапна промяна", каза Сингх от IRENA и добави: "За съжаление, все още няма правилни политики в много от страните, което според мен е много критично".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна