Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Novavax подаде заявление за одобрение на ваксината ѝ срещу Covid-19 в Обединеното кралство

Novavax Inc.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Novavax Inc заяви в сряда, че е завършила подаването в реално време на заявление за разрешаване на нейния кандидат за ваксина срещу Covid-19 пред Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA), съобщава Ройтерс.

Заявлението се основава на данни от късен етап във "Фаза 3" на изпитване при 15 000 доброволци в Обединеното кралство, което показва, че експерименталната ваксина на Novavax е била 96,4% ефективна срещу оригиналния щам на коронавируса и е показала 89,7% ефикасност срещу всички останали щамове на Covid-19, както и "благоприятен профил на безопасност и поносимост".

Приложението също така включва и данни от изпитване на късен етап на 30 000 души в Съединените щати и Мексико, което показва, че ваксината NVX-CoV2373 демонстрира 100% защита срещу умерено и тежко заболяване от Covid-19 и цялостна ефективност на ваксината от 90,4%.

"Това заявление приближава Novavax значително до предоставянето на милиони дози от първата протеинова ваксина срещу Covid-19, изградена върху доказана, добре разбрана платформа за ваксини, която демонстрира висока ефикасност срещу множество щамове на коронавируса", заяви президентът на компанията и Главен изпълнителен директор Стенли Ерк.

Novavax очаква да подаде пълното заявление за получаване на разрешение от страна на САЩ до края на годината.

Разработчикът на ваксината заяви, че също така очаква скоро да попълни допълнителни регулаторни документи за получаване на разрешение и на други пазари, включително Европа, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Световната здравна организация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени