Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ до едва 2% през третото тримесечие

Икономическата експанзия в САЩ се забави рязко през третото тримесечие до най-слабото темпо от повече от година насам с оглед на новото нарастване на инфекциите с Covid-19 в страната, което допълнително влоши глобалните вериги на доставки, причинявайки недостиг на промишлени стоки като автомобили, като всички това става на фона на отслабващи потребителски разходи.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с едва 2,0% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. след растеж с 6,7% през второто тримесечие, показват предварителни данни на търговския департамент. Това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2020 г. насам, когато обаче БВП на САЩ отбеляза исторически спад с цели 31,2% в резултат на строгите задължителни противоепидемини мерки и локдауни, целящи овладяване на първата вълна на Covid-19.

Осредните очаквания на финансите пазари бяха за малко по-сдържано забавяне на икономическия растеж в САЩ през третото тримесечие на 2021 г. до 2,7 на сто.

Графика на БВП на САЩ


Рязкото забавяне на растеж през периода юли - септември се дължи на много слабо нарастване на потребителските разходи с едва 1,6% след скок на потреблението с цели 12% през второто тримесечие. Трябва да е има предвид, че потребителските разходи формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ.

Новото нарастване на случаите на Covid-19 в САЩ през лятото заради по-заразния Делта вариант влоши недостига на работна ръка в предприятията, мините и пристанищата, което подсили проблема с нарушените вериги на доставки.

По-заразният Делта вариант на коронавируса също така ограничи и разходите за услуги като пътуване със самолет и хранене навън, въпреки че домакинските разходи за услуги се повишиха със 7,9%, докато разходите за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 9,2 на сто.

Негативно влияние върху икономическия растеж оказа и растящата инфлация, подхранвана от наличието на недостиг в цялата икономика и отпуснатите от правителството по време на кризата в общественото здравеопазване масирани средства за облекчаване на негативните последици от пандемията. Отслабващите фискални стимули и ураганът Айда, който нанесе сериозна вреда на енергийното производство в САЩ в края на август, също натежаха върху икономическото развитие през третото тримесечие.

Бизнес инвестициите се повишиха слабо през третото тримесечие с 1,8% след техен ръст с 9,2% през предходните три месеца. Износът от САЩ пък се понижи с 2,5% (след скок със 7,6% през второто тримесечие), докато вносът нарасна с 6,1% (след повишение със 7,1% през предходните три месеца), като търговският дефицит отне 1,14 пункта от икономическия растеж през периода юли - септември.

Има обаче признаци, че икономическата активност отново започва да набира скорост, след като лятната вълна от коронавирусни инфекции в САЩ отшумя и новите случаи на Covid-19 намаляха значително през последните седмици. В същото време темпото на ваксинация срещу коронавируса се засили. Подобряването на състоянието на общественото здравеопазване пък помогна за повишаване на потребителското доверие в началото на четвъртото тримесечие (през октомври).

Въпреки че се заговори за "стагфлация" – по-бавният икономически растеж и по-високата инфлация, икономистите като цяло смятат, че забавянето на растеж през третото тримесечие ще се окаже само временно и растежът ще се ускори през четвъртото тримесечие и в началото на 2022 г.

Вече има проучвания, че потребителите са много по-малко притеснени да провеждат активен публичен живот през четвъртото тримесечие с оглед намаляващите Covid случаи в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна