Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лондон предупреди Париж да отстъпи в риболовния спор до 48 часа или ще има търговски проблеми

Сортиране на улова на борда на риболовен кораб в Ла Манш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник Великобритания предупреди Франция да отстъпи в спора за риболовните прав в рамките на 48 часа или членката на ЕС ще бъде изправен пред съдебен иск във връзка с търговското Брекзит споразумение.

"Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към Нормандските острови и нашата риболовна индустрия, и те трябва да оттеглят тези заплахи или в противен случай ще използваме механизмите на нашето търговско споразумение с ЕС, за да предприемем действия“, заплаши британският външен министър Лиз Тръс пред телевизия Sky news.

"Французите се държаха несправедливо. Това поведение не е в рамките на условията на търговската сделка между Великобритания и ЕС. И ако някой се държи несправедливо в една търговска сделка, имате право да предприемете действия срещу тях и да потърсите компенсаторни мерки. И това ще направим, ако французите не отстъпят в скоро време", подчерта тя.

"Това не е игра с нулев резултат, и двете страни можем да се възползваме, като търгуваме повече една с друга, като работим заедно по въпроси като сигурността и отбраната", допълни Лиз Тръс.

Ескалация на спора за риболова след "помирителната" среща Макрон - Джонсън в Рим по казуса

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.