Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на основната опозиционна партия в Япония подаде оставка след загубата на изборите

Юкио Едано, лидер на Конституционно-демократическата партия на Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на основната опозиционна партия в Япония обяви оставката си във вторник след парламентарните избори в неделя, 31 октомври, при които той не успя да се възползва от общественото недоволство от пандемичната реакция на управляващата партия, предава "Франс прес". Юкио Едано, който оглавява водещата опозиционна фракция в Япония, Конституционно-демократическата партия на Япония, от основаването й през 2017 г. – се извини за лошите изборни резултати, при които партията загуби 14 места до 96.

Той каза във вторник, че ще се оттегли. „Успяхме да създадем структура, предлагаща политически опции, но резултатите означават, че броят на местата, които заемаме, ще намалее“, каза той. „Това е много разочароващ резултат“, добави той, казвайки, че „това се дължи главно на липсата ми на способности“.

Депутат от 1993 г., Едано беше в правителството, когато вече несъществуващата Демократическа партия на Япония имаше кратък престой на власт от 2009 до 2012 г. и беше публично лице на кабинета след цунамито през 2011 г. и кризата с ядрената централа във Фукушима.

Той основа Конституционно-демократическата партия през 2017 г., а формацията се сля с друга голяма опозиционна група през 2020 г. в неуспешен опит да укрепи позицията си.

Премиерът Фумио Кишида и неговата Либерарално-демократическа партия спечелиха убедителна победа на парламентарните избори в Япония на 31 октомври

На изборите в неделя управляващата Либерално-демократическа партия спечели силно мнозинство при новия лидер Фумио Кишида. Окончателните резултати се очакват по-късно през седмицата, но се очаква ЛДП и нейният коалиционен съюзник - партия "Комейто", да имат 293 от 435-те места в долната камара, което е лек спад спрямо досигашните 305.

Изненадата на изборите изглежда е партия Nippon Ishin (Японска иновация), базирана в Осака фракция, която спечели 41 места в сравнение с едва 11 досега. Партията, която се застъпва за по-малко правителство, дерегулация и намаляване на данъците, става третата по големина в парламента и отхвърля присъединяването към управляващата коалиция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна