Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отрече съобщения за струпване на руски сили край границата

Учения на руски спецчасти
Снимка: МО на Русия

Украйна отрече съобщения за струпване на руски сили по източната си граница, които предизвикаха опасения за нова ескалация в сраженията с промосковските сепаратисти, предаде АФП.

На видеоклипове в социалните медии, публикувани през последните дни, се виждат руски влакове, танкове и ракети в югоизточната част на страната край границата с Украйна.

В понеделник говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви пред репортери в понеделник, че Вашингтон следи ситуацията, а в. „Вашингтон пост“ цитира притеснения на представители на администрацията.

Но украинското министерство на отбраната съобщи късно снощи, че „няма допълнително разполагане“ на руски сили край границата.

Военното ведомство смята, че публикуваните клипове може да са „елемент на специнформационни и психологически действия“ и показват планово движение на руски сили след военни учения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също отхвърли днес съобщенията за потенциално струпване, заявявайки, че няма нужда да се губи време за „нискокачествени“ твърдения.

Междувременно бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е задействал нови санкции срещу Русия. С четири указа са въведени наказателни мерки срещу 140 физически и 50 юридически лица. Те предвиждат блокиране на активи, ограничение на търговски операции, забрана за превози на украинска територия и за изнасяне на капитали извън пределите на страната. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна