Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици на предела на силите си

Снимка: МБАЛ - Търговище

Лек спад на новозаразените с COVID-19 спрямо предходните два дни отчитат в област Търговище. Днес стойностите са около 500 на 100 000 – на границата между червената и тъмночервената зона. Броят на желаещите да се ваксинират намалява спрямо миналата седмица. Вчера са били имунизирани 125 души при 300 дневно веднага след въвеждането на т. нар. „зелени сертификати“. Това съобщи заместник областният управител Ивайло Венков.

Като „крайно напрегната“ определи ситуацията в Многопрофилната болница в Търговище директорът д-р Иван Светулков. Заети са 90% от леглата за тежкоболни пациенти с COVID-19. 75 души с положителен тест за заболяването се лекуват към момента в МБАЛ – Търговище, от тях 9 са в интензивния сектор. „Повече от три месеца персоналът непрекъснато работи с пациенти с коронавирусна инфекция. Всички са на предела на силите си. Все по-тежко финансово перо за болницата са личните предпазни средства“, допълни д-р Светулков. 

И директорът на болницата в Търговище, и заместник-областният управител се обърнаха с призив към хората от региона да се имунизират срещу COVID-19. Те призоваха още гражданите и кметовете на селата да подават сигнали, ако имат информация за поставени под карантина, които не спазват забраната за излизане от домовете си. Проверките за „зелени сертификати“ продължават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна