Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН) след среща с ГЕРБ-СДС.

Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим, това е първа среща, добави той. 

На срещата между ГЕРБ-СДС и ИТН са обсъждани политики и приоритети, но не и конкретни имена за състав и структура на бъдещ редовен кабинет, стана ясно след продължилата близо час среща между преговорните екипи на двете формации.

Обсъждани са приоритетите по темите образование, пазар на труда, енергетика и съдебна реформа, открити са сходства, но има и различия.

Изобщо не говорим за правителство в момента, подчерта Йорданов и повтори, че ИТН са за експертен кабинет.

"Ние сме за експертен кабинет. Но от идеята за експертен кабинет до реализацията му има твърде много работа. Още нямаме отговор на тези въпроси.

Имена не са обсъждани, чухме идеите на ГЕРБ за управленска програма по сектори, разговорът беше конкретен, не общ. Ние споделихме някои наши приоритети и това е", посочи Йорданов.

"Ситуацията е сложна и тежка, страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле", смята политикът:

"Ние от година и нещо обясняваме, че според нас най-правилният вариант е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ са достигнали до тази идея видимо. Но пък от идеята за експертен кабинет до реализацията му има твърде много работа и той или ще е експертен, или няма да е, така че още нямаме отговор на тия въпроси", допълни Йорданов.

Деница Сачева (в средата), Рая Назарян (вдясно) и Теменужка Петкова (вляво) след проведената среща с ИТН - 18 юни 2024 г.; Снимка БТА

Срещата с "Има такъв народ" премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата с ИТН. 

Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики, заяви Сачева. Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са водени, а разговорите са били за политики.  

Единственото сигурно нещо на този етап е, че ГЕРБ-СДС иска да направи правителство и да поеме отговорността за това да има правителство на споделената отговорност, заяви Сачева. Нито колегите от ДПС, нито от ИТН са изразили ясна и категорична позиция в подкрепа на правителство, добави тя.

"Имаме покритие по определени политики, но нямаме категорични отговори за парламентарна подкрепа", уточни Сачева.

Ще видим какво ще се случи в утрешния ден и дали НС ще излъчи свой председател, като ГЕРБ утре сутринта ще кажат номинацията си за председател на НС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се срещне с лидера на "Величие", уточни още Сачева.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна