Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордна експанзия в сферата на услугите на САЩ през октомври

Бизнес дейността в сфера на услугите на САЩ нарасна рязко през октомври до исторически връх, тъй като намаляващите инфекции с Covid-19 в страната повишиха вътрешното потребление, показват резултати от последно проучване на Institute for Supply Management (ISM). Това е доказателство за подновено ускоряване на американския икономически растеж въпреки растящите цени, бизнес проблемите с веригите на доставки и недостига на работна сила на трудовия пазар.

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, нарасна изненадващо през октомври до 66,7 пункта от 61,9 пункта през септември, което е рекорден връх в историята на това проучване на ISM, започнало през 1997г., и далеч над очакванията за доста по-скромно повишение към 62,0 пункта.

Трябва да се има предвид, че сферата на услугите формира формира над две трети от икономическата активност в САЩ.

Графика на ISM индекса на активността в сферата на услугите


Индексът на новите поръчки нарасна до цели 69,7 пункта от 63,5 пункта през септември, след като потребителските разходи се пренасочиха от стоките към сферата на услугите благодарение на ваксинациите срещу коронавируса и намаляващи брой новозаразени в САЩ.

Ценовият ISM при услугите обаче също нарасна силно до 82,9 пункта от 77,5 пункта месец по-рано, което е пореден знак за разрастващия се инфлационен натиск.

Разширяването на заетостта в сферата на услугите обаче отслабва, като съответният ISM подиндекс се понижи през октомври до 51,6 от 53,0 пункта месец по-рано.

По-рано днес и агенция IHS Markit отчете подобряване на американската бизнес активност в сферата на услугите, като съответният PMI индекс нарасна през октомври до 58,7 пункта от 54,2 през септември достигайки най-високо ниво от юли насам.

Общият PMI индекс, измерващ активността както в промишлената, така и в сферата на услугите, се повиши през октомври до 57,6 пункта от 57,3 пункта месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна