Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на икономическата активност в еврозоната през октомври до 6-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се забави през октомври до 6-месечно дъно с оглед на логистичните и на проблемите с веригите на доставки, свързани с коронавирусната пандемия, които доведоха до нарастване на производствените цени с най-солидно темпо от повече от две десетилетия насам.

Общият индекс на мениджърите по покупките (PMI) се понижи през октомври до 54,2 пункта от 56,2 пункта през септември и малко под предварителен индекс на ниво от 54,3 пункта, показва окончателен доклад на агенцията IHS Markit.

Въпреки че бизнес експанзията през октомври беше най-слабата от април, индексът остава над дългосрочната средна стойност от преди пандемията на ниво от 53,0, което все пак е знак за продължаване на растежа.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


"Растежът в еврозоната се забави рязко в началото на четвъртото тримесечие, като производството беше затруднено от ограниченията в предлагането и услугите губят възходящия импулс, тъй като избледнява икономическото възстановяване от локдауните, въведени с цел ограничаване на пандемията Covid-19", посочи главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

Индексът PMI в сферата на услугите се понижи през октомври до 6-месечно дъно от 54,6 спрямо 56,4 през септември и малко под предварителен индекс на ниво от 54,7 пункта.

По-рано тази седмица агенция Markit отчете забавяне и на експанзията в промишлената активност през октомври до 8-месечно дъно най-вече в резултат на проблемите с веригите на доставки.

Тези проблеми с доставките доведоха до рязко повишаване на разходите за суровини и материали, което причини скок на общият ценови PMI индекс на входа на компаниите до 73,2 пункта от 70,9 пункта през септември - рекорден връх на ценовия индекс от началото на това проучване в средата на 1998 г.

"Междувременно текущият недостиг на доставки предполага, че високият ценови натиск ще остане в сила и през следващата година, но все още няма признаци за устойчив силен ръст на заплатите, което би дало повод за по-голямата загриженост относно дългосрочните инфлационни перспективи“, отбеляза Уилямсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна