Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС очаква Великобритания да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия

Европейският съюз засилва подготовката за своя отговор в случай, че Обединеното кралство задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, съобщи в петък националният телевизионен радио оператор на Ирландия RTE.

Задействането на член 16 ще позволи на Обединеното кралство едностранно да спре действието на Протокола за Северна Ирландия, ако прилагането на протокола "доведе до сериозни икономически, обществени или екологични затруднения".

Според източници от ЕС, цитирани от RTE, Европейската комисия води преговори със страните членки, за да прецени възможностите си, след като Обединеното кралство отхвърли последните предложения на съюза за промяна на Протокола за Северна Ирландия.

Според информацията на RTE също така се твърди, че има "раздразнение сред държавите членки на съюза от тактиката на Обединеното кралство и необходимостта да се тегли чертата по този според въпрос", както и мнението, че предложенията на ЕС са отишли "твърде далеч" в опит за постигане на компромис с Лондон.

Отговорът на блока може да бъде по-жесток от очакваното, включително чрез временно спиране на търговското Брекзит споразумение  с Обединеното кралство или дори неговото прекратяване, се добавя в информацията на RTE.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени