Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Арте" представя Емил Попов и Станислав Памукчиев

10
Станислав Памукчиев и Емил Попов
Снимка: Ани Петрова

От 9 ноември в столичната галерия "Арте" може да видите новата изложба на Емил Попов - „Ева“ (скулптура) и Станислав Памукчиев - „Протоси“ (живопис). Изложбата е своеобразно продължение на творческата среща на двамата автори от изложбата “Начала́” преди пет години в галерия "Арте". Скулптурите, ппердставени в „Ева“ и живописните платна от цикъла „Протоси“, са обединени от общите същностни търсения на двамата знакови за българската визуална култура художници, приятели и съмишленици – проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев. Не е изненада за повечето от нас, че в изложбата взаимно се обогатяват противоположни подходи – алуминиеви или месингови скулптори в противовес на картини - обекти с въглен, с пепел и дори в цвят. 


За изложбата Станислав Памукчиев споделя:

„Протоси" е нов цикъл от картини и рисунки, част от програмна ориентираност към изначални съдържания, които дълбинно ни определят и са първичната субстанция на духовната ни памет. Търся следите на тази памет в протосимволи и знакови обозначения – синтезиран образ, отговор на непонятното и необозримото.

Кръг, квадрат, кръг в квадрат, спирала, кръст като Тао или Анх, символи на безкрайността, на мъжкото и женското начало – направени с пепел, въглен, пръст, восък, обгорени и опушени, свидетелстват пътя на човека, на неговото духовно изкачване.

Ние носим в своите дълбинни структури изначална архетипна памет за тези съдържания. Това е основанието и вълнението, чрез пластическата интерпретация на тези изображения, да търся базисно, комуникативно поле за среща с другите.“


 А Емил Попов допълва: „От както се знаем търсим да изразим свои образи от дългото време, утаени някъде дълбоко, навътре, неотменно. По своя си начин всеки от нас в нашето днешно (време и място).“


Във време, в което се все по-трудно успяваме да се вгледаме в  себе си, изложбата връща зрителя към изначалното, изостря сетивното, предизвиква желание за равносметка, задава въпроси.....някои ще открият и отговори.

Опитайте и вие, на място в "Арте".

                    

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна