Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Пандемията може да застраши качеството на активите

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви във вторник, че банките ще трябва да се справят с последиците от коронавирусната пандемия върху качеството на активите в дългосрочен план.

"Пълното въздействие на пандемията ще стане видимо само постепенно, което създава предизвикателства за управлението на кредитния риск. Публичната подкрепа за справяне с пандемията и регулаторните мерки може да са замъглили съществената кредитоспособност на кредитополучателите. Тъй като тези мерки ще бъдат премахнати и истинското финансово здраве на компаниите ще излезе на светло, качеството на активите може да бъде засегнато“, посочи тя.

Кристин Лагард смята, че е твърде рано да се прогнозира траекторията на качеството на активите, тъй като "крайното въздействие върху необслужваните заеми ще настъпи със закъснение от няколко години и ще зависи решаващо от силата на възстановяването“.

Тя предупреди банките "трябва да разполагат със стабилен контрол на риска, за да бъдат нащрек за тези рискове и да се справят с тях на ранен етап".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна