Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания е изправена пред бавен растеж и висока инфлация след пандемията и Брекзит

Икономиката на Великобритания рискува стагнация и устойчива инфлация през следващите години поради проблемите с веригите на доставки и изпитания заради Брекзит, предупреди във вторник Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR), предаде Ройтерс.

Инфлацията е на път да достигне около 5% през следващата година, докато британската икономика изглежда ще нарасне с едва 1,7% през 2023 г. и с 1,3% през 2024 г. след възстановяване с 6,9% през 2021 г. и растеж с 4,7% през 2022 г. след коронавирусната пандемия, прогнозират от NIESR.

"Може да се окажем изправени пред икономическа стагнация“, каза директорът на NIESR Джагджит Чадха. "Вярваме, че краткосрочните проблеми с доставките, пред които е изправена Обединеното кралство, ще продължат по-дълго време и вероятно ще бъдат изострени от негативните Брекзит последици".

Намалената имиграция в страната от Европейския съюз и по-ниските бизнес инвестиции, отколкото те биха били без да им Брекзит, също ще ограничат бъдещия растеж и производителност, показват прогнозите на мозъчни тръст.

"Ние смятаме като погрешно икономическото управление на икономиката на Обединеното кралство“, посочи още Чадха, като посочи годините на недостатъчни инвестиции в обучение, жилища и инфраструктура, особено извън столицата Лондон.

В краткосрочен план е малко вероятно икономиката да бъде подпомогната от намаляване на предпазливостта на домакинствата относно изразходването на техните спестявания, които са натрупали по време на пандемията.

Прогнозите на NIESR рисуват до голяма степен подобна картина с тези, описана от Английската централна банка, въпреки че икономическият институт очаква инфлацията да спадне по-бавно, отколкото сямта АЦБ.

"Английската централна банка се надява, според нас неоснователно, че инфлацията ще изчезне от само себе си доста бързо“, каза заместник-директорът на NIESR Пол Мортимър-Лий.

Желанието на предприятията да възстановят маржовете на печалба, както и по-високите цени на енергията и натиска върху веригите на доставки, ще тласнат инфлацията до около 5% през второто тримесечие на следващата година.

С оглед  на това NIESR заяви, че очаква АЦБ да повиши основния си лихвен процент до 0,5% през второто тримесечие на 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна