Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ плащат $24 млн. на бивш служител на Hyundai за информация за дефекти в колите

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш служител на компанията Hyundai ще получи от американските власти 24 млн. долара за предоставяне на информация относно конструктивни дефекти в двигателите на южнокорейските автомобили, които се продават в страната, съобщава БГНЕС. Информацията публикува на сайта си Националното управление по пътна безопасност на САЩ.

„Информаторът съобщи в управлението за нарушения на техниките за безопасност от компаниите Hyundai и KIA. През ноември 2020 г. управлението подписа споразумение, в което Hyundai и KIA признават, че са предоставили невярна информация относно причините за сериозни дефекти в двигателите”, се казва в публикацията. Отбелязва се, че управлението за пръв път в историята си награждава информатор.

В резултат на споразумението на компанията бе наложена глоба в размер на 210 млн. долара, 81 милиона от които получи правителството на САЩ. Съгласно законодателството, управлението може да изплати на информатора едва 30% от получената сума, в случая 24,3 млн. долара.

Според информация от интернет портала Axios бившият инженер в Hyundai Motor Ким Гуан Хо е предоставил през 2016 г. информация за дефекти в двигателите Theta II.

Впоследствие американското управление установи, че компанията е изтеглила своевременно 1,6 млн. автомобили и е предоставила невярна информация за проблема с двигателите.

В интервю за вестник „The Wall Street Journal” Ким споделя, че тогава компанията го е уволнила почти незабавно и се е обърнала към полицията с искане да му бъде забранено да разгласява търговска тайна.

„Информаторите играят важна роля в предоставянето на данни на управлението за сериозни проблеми със сигурността на продукцията, сведенията за които не са достъпни за нас. Те обаче са значими за обществената сигурност и ние ще продължим да награждаваме тези, които ни я съобщават”, каза заместник-ръководителят на Националното управление за пътна безопасност на САЩ Стивън Клиф.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна