Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Си Цзинпин да покани Джо Байдън на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари

Среща на Си Цзинпин и Джо Байдън през далечната 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да покани президента на САЩ Джо Байдън на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари, съобщи в четвъртък бизнес телевизия CNBC.

Поканата може да бъде отправена по време на двустранната среща на върха, която ще се проведе следващата седмица.

Китайският президент Си Цзинпин вероятно ще използва дискусията, която се очаква следващата седмица, за да отправи лична покана към президента на САЩ Джо Байдън да присъства на събитията в Пекин през февруари, посочиха източници на CNBC, запознати с въпроса.

На този етап Белият дом и Съветът за национална сигурност отказаха да коментират как президентът ще отговори на подобна покана. Карин Жан-Пиер, главен заместник-прессекретар на Белия дом, заяви по-рано, че служителите от американската администрация разработват подробности за срещата на върха през следващата седмица, която е фокусирана върху управлението на конкуренцията между страните, а не върху "резултатите".

В сряда Си Цзинпин призова за "взаимно уважение" между държавите на фона на напрежението около Тайван. "Сътрудничеството е единственият правилен избор", каза тогава китайският президент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна