Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК понижи прогнозата си за глобалното петролно търсене в края на 2021 г. заради високите цени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за световно търсене на петрол през последното тримесечие на 2021 г. поради високите енергийни цени, но картелът продължава да се придържа към прогнозата си за стабилен растеж на петролното потребление през 2022 г. над нивата отпреди пандемията.

В редовния си последен ежемесечен доклад ОПЕК очаква търсенето на петрол да бъде средно 99,49 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие на 2021 г., което е с 330 000 барела на ден по-малко от прогнозата, направена през октомври. ОПЕК ревизира надолу с около 160 хил. барела на ден до 5,7 млн. барела на ден и очаквания от организацията растеж на търсенето на петрол за цялата 2021 г.

Цените на петрола се повишиха тази година до мнгогодишни върхове, като петролът Брент поскъпна над нивото от 86 долара за барел, тъй като петролният картел и неговите съюзници, известни като "ОПЕК +", взеха решение да увеличават само постепенно доставките, докато по същото време глобалното търсене се възстановява солидно от кризата през миналата година, предизвикана от коронавирусната пандемия. Скок отбелязаха и цените на природния газ и на въглищата.

Графика на петрол Брент / долар от началото на 2021 г.


ОПЕК също така заяви, че очаква ръст на световното търсене на петрол от 4,15 млн. барела на ден през следващата година - без промяна спрямо октомврийската прогноза, което пък ще изведе световното потребление на важната енергийна суровина над нивата от 2019 г. Това означава, че глобалното търсене на петрол ще достигне 100,6 млн. барела през 2022 г., което би било с близо 3 млн. барела на ден над потреблението през 2019 г. (преди Covid пандемията).

Организацията на страните износителки на петрол също така публикува и икономическата си прогноза за 2021 г., запазвайки без промяна очакванията през октомври за световен растеж от 5,6%. За 2022 г. ОПЕК очаква растежът на глобалния брутен вътрешен продукт да се забави до 4,2 на сто.

ОПЕК понижи прогнозата си за растежа на  БВП на САЩ за 2021 г. до 5,5% от 5,8% поради "отслабващия възходящ импулс" през третото тримесечие, докато прогнозата за растежа на БВП на еврозоната беше увеличена слабо до 5,1% от 5,0%.

"Последните проблеми с веригите на доставки доведоха до ограничения в производството, макар че глобално производство остава на относително високо ниво. Тези проблеми, в комбинация със значителния ефект върху търсенето след отмяната на противоепидемичните локдауни в световен мащаб, вдигнаха значително инфлацията, добавяйки още едно безпокойство, тъй като инфлационните ефекти могат да причинят нарастване лихвени проценти в ключови икономики. Остава да видим дали сътресенията в предлагането и ефектите от повторното отваряне, които повишиха глобалното търсене, ще бъдат бързо преодолени и ще се окажат временни, както се очаква в момента. Последните данни за инфлацията в САЩ и еврозоната обаче не показва предстоящо облекчаване на ситуацията", посочва ОПЕК в последния си доклад.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна