Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Без сериозни нарушения протича изборният ден

Прокуратурата и МВР работят паралелно в изборния ден

| обновено на 14.11.21 в 11:59
Снимка: Николай Христов

Без сериозни нарушения протича изборният ден в страната до момента 12 ч., съобщават от МВР. Полицията в цялата страна следи за опити за купуване на гласове. 
На отделни места има опити за купуване на гласове, обясни вътрешният министър Бойко Рашков.
"Имаме случай, в който в една област човек, който е трябвало да охранява секцията, е ползвал секцията за нещо, което по принцип е нормално, но не е редно да се влезе в секцията, което е довело до това да се извика председателят на съответната избирателна комисия. Иначе няма никакви сериозни поводи да мислим, че някой се старае да злоупотреби с машини, с правото на гражданите да гласуват по съвест и по убеждение. Имаме отделни случаи, в които все още продължават опитите да се купуват гласове в някои региони от страната".
До края на днешния ден желаещите да си извадят удостоверение за гласуване могат да го направят в районните полицейски управления на МВР. От вътрешното министерство обясниха, че удостоверение ще се издава само срещу подадено заявление за издаване на нова лична карта. Това може да стане до 19 часа днес.

Няколко хиляди полицаи участват в охраната на секциите и ще следят за реда в цялата страна. 

От МВР напомнят, че през днешния ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване. Това може да стане в звената за документи за самоличност от 8.30 до 19 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Паралелно звено ще работи в прокуратурата

Дежурно звено във Върховната касационна прокуратура ще обобщава информацията за престъпления и нарушения на изборния процес. Граждани и неправителствени организации ще могат да подават сигнали на електронните адреси на прокуратурите в страната.

И на тези избори прокуратурата и МВР ще работят паралелно. Без реакция остана писмото-покана на главния прокурор Иван Гешев към вътрешния министър Бойко Рашков да бъде продължена старата традиция за специален Междуведомствен изборен щаб. Такъв ще има, но както и на предишните предсрочни парламентарни избори, той ще включва представители само на прокуратурата и ДАНС.
Последните данни за броя на т.нар. "изборни дела" са от вчера. Общо 658 са преписките и делата, образувани от началото на предизборната кампания. Заради липса на събрани от органите на МВР данни за извършени изборни престъпления, прокуратурата е отказала да образува общо 371 досъдебни производства
.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна