Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност в различните региони

| обновено на 14.11.21 в 18:59
Снимка: Ани Петрова

В област Велико Търново избирателната активност към 11 часа е 9%, което е с 5% по-ниско спрямо изборите на 11 юли. В една секция в Горна Оряховица се премина към гласуване с хартиени бюлетини заради несработила машина. В две секции, където се гласува с по две машини, по едно от устройствата е блокирало. В изборния ден продължават смените на членовете на секционните комисии. 

Близо 210 000 избиратели гласуват в 420 секции, от тях вотът е с машини в 310. В протокола на техника за неработещата машина в Горна Оряховица е записано „вътрешен проблем“, без да се уточнява какъв.

Проблем има и с достъпността за пациентите в секцията в областната болница. 

Няма сериозни изборни нарушения, посочиха от Районната избирателна комисия. 

Около 8 процента е активността и за двата избора в Плевенска област. С решение на РИК в Плевен в 9-та секция в Кнежа се премина от машинно към гласуване с хартиени бюлетини, тъй като четецът на карти отказва да работи.

Към 16 ч днес в област Перник интересът към парламентарните избори е малко по-висок, отколкото към президентските, и е малко над 27 процентаДо обяд днес в РИК не са постъпвали сигнали за сериозни нарушения. В отделни секции е имало технически проблеми, но те са отстранени своевременно.

Нормално протича изборният ден в Габрово. Към 11 часа в парламентарния вот са гласували 9, 51% от правоимащите. Малко по-висока е активността при избора на президент и вицепрезидент.

Машините в избирателните секции са в изправност и вотът преминава спокойно, без дълги опашки от чакащи. Тези впечатления потвърждават гласоподаватели и представители на комисии в центъра на Габрово.

В Националната Априловска гимназия са разположение осем секции, в които се гласува машинно. В една от тях чрез устройството вота си подаде и 96-годишен гласоподавател Иван Гатев.

В област Ловеч избирателната активност към 16.00 часа е малко над 27%. Най-висока е в община Априлци - почти 32 на сто, и в община Ловеч - почти 29 на сто, а най-ниска - в община Летница, малко над 20%.

От началото на изборния ден няма установени сериозни нарушения на Изборния кодекс.


Габрово/Снимка: Велина Махлебашева

Шуменци гласуват с очакването да бъде сформирано редовно правителство на страната. Изборният ден протича спокойно.136 са избирателните секции на територията на Община Шумен. С право на глас са 86 991 души.

Хората като цяло се справят с машинното гласуване, но е имало и такива, които са се затруднили заради трите опции, които е трябвало да изберат, преди да преминат към вота, казаха Милена Русева и Денчо Пашов, които са членове на секционни комисии.

Те обаче не са доволни от решението на Централната избирателна комисия да се броят разписките от машината:

„Изобщо не е обмислено. Има машина, която електронна, преброява ги и не виждам защо трябва да ги броим.

„Неприятно сме изненадани от това решение“.

Избирателната активност в област Шумен към 11:00 часа  е била около 9 процента.

В Разградска област активността в този час също беше около 9%, а в Търговище -  около 8 на сто.

В област Силистра към 16 часа най-много са гласувалите в община Главиница - над 32 на сто, а най-нисък е процентът в Дулово - под 24 на сто. Почти същата е била избирателната активност в региона и на последните парламентарни избори. До момента има подадени 8 жалби от политически партии, съобщи председателят на РИК - Силистра Марияна Чобанова.

Гласуването в Силистренско преминава в 236 секционни комисии, като 8 от тях са за хора с увреждания, а други 7 за болни от Covid-19 и карантинирани лица. От 10 часа в градска секция са преминали към гласуване с хартиени бюлетини. Причината - машината е издала една вместо две разписки и не са успели да отстранят повредата.

Проверки са извършени по редица жалби от политическите партии, като предстои произнасяне от РИК. Един от сигналите е бил за злоупотреба с лични данни от член на СИК, поставил лаптоп до избирателните списъци.

В област Монтана изборният ден стартира нормално. Заради отсъствието на членове сутринта 16 секционни секции не са били в пълен състав.

"Имаше няколко секции, в които липсваха членове на комисии. Те не бяха в достатъчен състав да започнат работния си процес. Всички секции вече са почти попълнени с хора. Иначе към този момент нямаме някакви проблеми и други. За сега жалби и сигнали нямаме", каза председателят на РИК Валери Димитров.

Към 11 часа избирателната активност в региона за двата вота е близо 11 процента. По традиция най-активни са жителите на община Георги Дамяново, където гласа си са дали близо 23 на сто от имащите право. Към 11 часа най-ниска е активността в община Лом и Монтана.

Малките общини в Кюстендилско – Невестино и Трекляно, регистрираха до обяд около и над 20% избирателна активност, докато за региона тя е около 10% след 12 ч. Активни са и гласуващите сънародници в Босилеград и в седемте секции в Северна Македония. Около 40 души бяха гласували в секцията в културно-информационния център в Босилеград. Очаква се да упражнят вота си над 250 сънародници там. Директорът на центъра Иван Николов каза и за проблем за тези, които са се върнали в Босилеград заради вота.

Избирателната активност в област Сливен към 16.00 часа е малко над 22%, съобщи говорителят на РИК Минко Стефанов. За избор на президент са гласували 37 893 души или 22,09 процента от избирателите по списък. За народни представители – 37 990 или 22,14 процента.

Най-малък интерес към изборния процес днес има в секциите в Шесто основно училище, където гласува квартал „Надежда“.

„Избирателната секция, в която би трябвало да гласуват 1200 човека са гласували в момента 72.;

Ние сме осем човека (членовете  на СИК б.а.) и сме гласували при нас, другите 11-15, които бяха външни с голяма трудност, те не могат да четат.“

Един от малкото, които гласуваха днес заяви, че не изпитва трудности.

„Образованите лесно се оправят, обаче неграмотните не могат да се оправят“.

В Сливенска област с най-висока избирателната активност  е община Сливен – 23,3 на сто и за двата вида избори.

11,7 процента е избирателната активност в Смолянска област към 11 часа, съобщиха от РИК. Гласувалите преди обяд са относително по-малко от гласувалите на парламентарните избори на 11 юли т.г., когато активността е била 15,3 на сто към 11 часа.

Най-голям е процентът на гласувалите в община Рудозем – 17,68 на сто. Най-ниска е в най-голямата община в областта – Смолян, където са упражнили правото си на глас 8,31 от избирателите.

Близо 10 процента е избирателната активност за парламентарните избори в Стара Загора. Интересът към президентските избори е малко по-голям и надхвърля 10 процента.

В две избирателни секции в общините Павел баня и Николаево, машинното гласуване е заменено с хартиени бюлетини заради проблеми с устройствата, съобщиха от РИК. 

Около 8% е активността и за двата избора в Плевенска област към 11 ч. Нормално протича изборният ден. 
Няма сигнали за нарушения, освен този за отказ на машината в Кнежа. Василка Митева, председател на РИК, обобщи:.
"За изборите за Народно събрание са гласували 19 332, което прави 8,20 процента активност. За изборите за президент и вицепрезидент на републиката са гласували 8,17 процента".

Сериозна разлика в избирателната активност по общини отчитат от Районната избирателна комисия в Благоевград към 16 часа. Над 42 процента  са гласувалите в Симитли и Белица, а в Благоевград и Петрич те са едва 20 на сто. Шест машини за гласуване са дефектирали, като в три секции  изборният  процес е продължил с хартиени бюлетини. 

20 жалби за нарушения  в изборния процес и за  купуването на гласове в ромските махали, са подадени до този момент в РИК в Благоевград, основно от две партии.

В Хасковска област избирателната активност към 16 ч. е малко под 27 процента за президент и малко над 27 - за парламент. Образувани са 9 досъдебни производства за престъпления срещу изборните права на гражданите.

Изборният ден премина спокойно, но пред някоя от секциите в квартал „Хисаря“ се образуваха опашки от чакащи. Причината е, че много от хората бяха затруднени от гласуването с машини, обясни член на секцията.

„Неграмотни хора, които не могат да четат или четат много бавно. Над 45 години виждам, не могат да се оправят изобщо. Тук имаше машина да се обучат, но чужда материя е за тях. Има хора, които не могат да работят с таблет, с телефон, андроид, с нищо. Просто те не са решили да го приемат като нещо нормално. Не да се плашат, да се притесняват от машината“.

Създадена е организация за приемане на книжата след края на изборния ден в спортната зала „Дружба“. Заради спазване на мерките, в залата ще се допускат по 300 представители на избирателните секции. Пред залата са монтирани войнишки палатки, които се отопляват, обясни председателят на РИК в Хасково Веселина Тенчева.

„Създадена е организация между нас и „Информационно обслужване“, за да може максимално бързо да бъдат обработвани комисиите“.

Без нарушения и с ниска избирателна активност в област Пазарджик, като най-активно се гласува в Батак и Сърница, а най-слабо в Пазарджик-град и в ромските махали.

Хората в Пазарджишко се справят трудно с гласуването с машините. А ромите казаха пред БНР, че не знаят за кого да гласуват и чакат да им кажат.

20, 67 на сто е избирателната активност в Пловдив за изборите за парламент. В Западен и Централен район е най-високата избирателна активност. Най-ниска е в ромските квартали.
Още по темата в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна