Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При обработени 99,51% от протоколите: 7 партии в НС и балотаж

| обновено на 15.11.21 в 19:17
ЦИК
Снимка: БГНЕС

Партия "Продължаваме промяната" води с 25,65% от гласовете, а ГЕРБ-СДС остава на второ място с близо три процентни пункта по-малко - 22,80 на сто. Третото място остава за ДПС (12,92%), следват БСП (10,26%), партия "Има такъв народ" (9,52%), "Демократична България" (6,34%) и партия "Възраждане" (4,86%). 

Това сочат данните при обработени 99.51% СИК протоколи в РИК

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,45 на сто от гласовете и ще се яви на балотаж срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, които имат 22,85%. 

Движението за права и свободи изпреварва по резултат БСП, която за първи път остава четвърта след парламентарен вот.

От първо място на предходните избори партия "Има такъв народ" сега е пета по резултат, а обединение "Демократична България" се класира на шесто място.

В новото Народно събрание ще има и седма политическа формация - партия „Възраждане“.

Първа в 15 области е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-и многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област.

Резултати при обработени 99,51% от протоколите



Към 19.00 часа днес седем районни избирателни комисии са предали документацията си в Централната избирателна комисия.

След като всички РИК предадат книжата си, се прави повторна обработка на данните, и едва тогава ще станат ясни окончателните резултати от изборите.

До края на утрешния ден ЦИК трябва да обяви резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, а до четвъртък - получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители.

Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от седем дни след изборния ден.

За балотажа за президент идната неделя говорителят на ЦИК Росица Матева каза, че се разполага с резерв от около 900 машини за гласуване.

„Днес взехме решение, че ако има нов избор, ще се използват 335 устройства извън страната, и от останалите устройства има достатъчно да бъдат заменени онези, които са дефектирали.“

На утрешното заседание на ЦИК ще бъде докладвано разпореждането на Административен съд-София град, че ЦИК трябва да отмени задържането на 228 машини, собственост на „Смартматик“.

Матева уточни, че ЦИК ще прецени дали разпореждането няма да бъде обжалвано пред ВАС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна