Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обвини САЩ, че се наместват в глобалните вериги на доставки на чипове

Китайското външно министерство обвини в понеделник Съединените щати, че се намесват в глобалните вериги на доставки на микрочипове и полупроводници.

Министерството твърди, че САЩ злоупотребяват с властта си и политизират икономическите въпроси, като по този начин създават нови пречки в търговията и производството.

Външното министерство посочи, че това поведение е вредно за всички държави и призова САЩ "да изоставят мисленето от типа на игрите, при които победителят печели за сметка на губещия".

Изявленията идват след информации от предходната седмица, показващи, че федералното правителство на САЩ е отказало да даде разрешение на технологичния гигант Intel Corporation да разшири производството си на електронни чипове в Китай, за да преодолее някои от текущите проблеми с веригите на доставки.

В същото време говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян изрази надежда, че Съединените щати ще извървят своята половина от пътя, за да помогнат на двете държави да изгладят различията и да постигнат мирно съвместно съществуване.

Повод за неговите коментари е предстоящата по-късно през деня виртуална среща на двамата президенти - Джо Байдън и Си Цзинпин.

Чжао Лицзян каза, че китайският президент Си Цзинпин планира да проведе "откровен и задълбочен" разговор с американския си колега Джо Байдън относно "стратегически въпроси" в отношенията на двете страни, но също така и въпроси от "взаимна загриженост“. Пекин се надява, че двамата ще успеят да проправят пътя за сътрудничеството между нациите да се върнат "на верния път", добави той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна