Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

платена публикация
Покачват ли се банковите лихви?

2
Снимка: Интернет

Преструктурирането на задълженията е с краен срок края на годината, което на практика означава, че очакванията за по-голям дял лоши кредити ще се повишат. Макар да са само очаквания, зад тях стоят прогнозите на опитни финансисти, така че определено не е нещо, което може да се пренебрегне. Както може би знаете, голяма част от приходите на банковите институции идват от лихвите и таксите. Когато се вземе решение, банковите лихви да се повишат обаче, това не важи за фирмите за бързи кредити като Минизаем. При тях размерът на лихвите не е толкова зависим от увеличаването на дела на лошите банкови кредити, а и доста често се предлагат и условия с безлихвен кредит или кредит на преференциални лихви за определен период от време.

Какво се случва с частния сектор?

Без съмнение частният сектор и икономиката на всяка една страна са обвързани тясно. Такава е ситуацията и в България. Инвестициите и активността на малките, средните и големите предприятия оказват влияние върху макроикономиката в родината ни. Когато е налице несигурност, относно възможността за изплащане на кредити, частният сектор става доста предпазлив. Хората, които управляват бизнес, предпочитат да не правят големи инвестиции и да не кандидатстват за кредити, освен ако не е изключително наложително.

Какво се случва с банките?

Както вече споменахме, те имат малко по-различна политика от фирмите за бързи кредити. И преди Ковид промените, банките отпускаха кредити при по-дълга и по-сложна процедура. Напоследък обаче с вдигането на риска, те затягат изискванията още повече. Тоест не само че частният сектор се отдръпва от инвестициите, но и банките са по-предпазливи при отпускането на кредити. За съжаление, това се отнася както за бизнес заемите, така и за потребителските. Ако вие се нуждаете от пари спешно, най-добрият вариант е да потърсите фирма за бързи кредити, която е извън банковия сектор.

Повишената оценка за риска е плод на очакванията за забавяне на растежа и за по-високи нива на инфлация. Банковият сектор предприема необходимите икономически мерки, за да не се влошат нещата допълнително. Това и му е доброто на кредитния сектор, който представляват бързите кредити, той не е обвързан с банковия толкова тясно, че това да се отрази на одобренията при кандидатстване или на драстични промени в продуктите, предлагани от тези фирми.

Например, все още бързи кредити се отпускат до няколко минути и все още процеса на кандидатстване е бърз и лесен. Повечето фирми вече имат изградени онлайн системи и оперират дистанционно, давайки на клиентите си успокоението от по-малкия риск за заразяване с Covid-19.

Специфична аудитория, която често среща затруднения при кандидатстването и одобрението за кредит в банка са хора с влошено ЦКР и без постоянен трудов договор. При бързите кредити това не е така, ако клиентът има ясната представа как ще върне заема, макар и да не е назначен на трудов договор, то ще му бъде отпусната желаната сума.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"