Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният ден за възпоменание на жертвите на ПТП отбелязваме в неделя

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 млн. са ранени

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 млн. са ранени.

"Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември", посочват от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"

В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, т.е. на всеки 25 сек. един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

Според статистиката много от жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия са деца и младежи. В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътнотранспортни произшествия или около 1100 млади хора на ден.

Пътно-транспортните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за смърт за хората на възраст от 5 до 9 години.

ООН прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдаде почит на жертвите и да покаже солидарност с техните семейства, както и да повиши осведомеността за фаталните последици от безотговорното поведение на пътя, пише БГНЕС.

Световният ден има за цел да напомни за всички загинали при ПТП, да им отдаде почит, но и да достигне до съзнанието на всички участници в движението, за да помислят за собствената си отговорност, както и за последствията от пътнотранспортните произшествия.

"В ЕС през 2018 г. 25 100 души са загубили живота си, а около 135 000 души са тежко ранени при инциденти на пътя. Статистиката от минали години показва, че около 60% от инцидентите със загинали и ранени настъпват на територията на населените места и е от ключова важност общините да предприемат повече целенасочени усилия за повишаване на пътната безопасност", напомня Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна