Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на продажбите на дребно, но и на импортните цени в САЩ през октомври

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през октомври по-силно от очакваното, тъй като американците вероятно започнаха предпразничните си покупки по-рано, за да избегнат риска от празни рафтове с наближаване на празниците на фона на недостига на някои стоки поради продължаващата пандемия.

В същото време обаче американските импортни цени също нараснаха силно през октомври, тъй като разходите за петролни продукти и храни се увеличиха, което е знак, че инфлацията може да остане висока за по-дълго време.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през октомври нараснаха с 1,7% спрямо септември, когато се повишиха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 1,4 на сто. Това представлява растеж на търговията на дребно за трети пореден месец и е в подкрепа за икономическата експанзия в началото на четвъртото тримесечие.

Изключвайки автомобилите и частите за тях, продажбите на дребно се повишиха през октомври с 1,7% след растеж с 0,7% през септември, докато изключвайки автомобилите и продажбите на бензин, те нараснаха с 1,4% след увеличение с 0,5% месец по-рано.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин, строителни материали и хранителни услуги, се повишиха през октомври с 1,6% след увеличение с 0,5% през септември. Именно този показател, известен като "контролирана група" при продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ, като по-силните данни за октомври предполагат ускоряване на икономическото възстановяване от Covid кризата в началото на последното за годината тримесечие след забавянето на растежа през предходните три месеца.

Днешните силни данни показват, че потребителите все още харчат солидно въпреки продължаващите опасения около коронавирусната пандемия и растящата инфлация, която през октомври скочи с 0,9 на сто спрямо септември и нарасна на годишна база до 31-годишен връх от 6,2 на сто.

Междувременно импортните цени в САЩ нараснаха през октомври с 1,2% спрямо септември, когато се повишиха с 0,4%, показват данни на Департамента по труда. Спрямо година по-рано цените на внос скочиха през октомври с 10,7% след повишение с 9,3% през септември.

Цените на вносните горива скочиха миналия месец с 8,6% след увеличение с 3,9% през септември, като цените на петрола се повишиха с 8,1%, докато цената на вносните храни с едва 0,8 на сто.

Изключвайки горивата и храните, цените на вноса се повишиха с 0,3% на месечна база и с 5,0% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна