Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори

На балотаж за президент отиват Румен Радев и Анастас Герджиков
Снимка: БГНЕС

Започна предизборната кампания за втория тур на президентските избори. Това стана, след като Централната избирателна комисия обяви окончателно резултатите от вота за държавен глава.

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,4% от гласовете на избирателите, а Анастас Герджиков-Невяна Митева - 22,8 на сто. 

ЦИК обяви, че тези две двойки отиват на втория тур на президентските избори и го насрочи за неделя, 21 ноември.

Предизборната кампания ще приключи 24 часа преди изборния ден (до 24 часа в петък - 19 ноември).

40,5 на сто е била избирателната активност към 20 часа на първия тур на президентските избори, съобщи ЦИК. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви:

„На произведените на 14 ноември избори няма избрани президент и вицепрезидент на републиката, тъй като в гласуването не са участвали повече от половината избиратели и никой от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове“.

Когато никой от кандидатите в изборите за президент и вицепрезидент не е избран на първия тур, ЦИК определя първите две кандидатски листи, получили най-голям брой гласове, и насрочва нов избор.

Нейкова оповести имената на кандидатите, които отиват на балотажа.

„Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от инициативен комитет, получили 1 322 385 действителни гласове, и Анастас Георгиев Герджиков и Невяна Михайлова Митева-Матеева, също издигнати от инициативен комитет, получили 610 862 действителни гласове. Новият избор за президент и вицепрезидент на републиката да се произведе на 21 ноември.“

По закон ЦИК оповестява резултатите от президентските избори и обявява имената на кандидатите между които ще се произведе нов избор в срок не по-късно от 48 часа от обявяване на изборния ден за приключен.

Намерението на комисията беше това да се случи по-рано през деня вчера, но една от районните избирателни комисии – тази в Пловдив-град, не беше донесла до вечерта документацията си за повторното въвеждане на данните, което се прави задължително.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна