Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години галерия "Аросита"

През 2021 г. галерия "Аросита" отбелязва 30–годишния си юбилей. В продължение на 3 десетилетия, втората в България частна галерия и една от най-дълго задържалите се в историята на културния живот на София - "Аросита", дава пространство за изява и развитие на редица млади и утвърдени автори, работещи в България и по света. За много от тях галерията е място, откъдето започва тяхната професионална кариера. През дългия период на активна дейност в галерията са организирани и проведени над 500 изложби.

Юбилеят бе отбелязан с изложба – изненада на основателите, галеристи и поддръжници на галерията - Катя Гецова, Колю Гецов, Росица Гецова, Стефан Гецов, Катерина Димитрова - „30 години галерия "Аросита”.


Създадена през май 1991 г. , галерия "Аросита" открива с изложба на Слав Бакалов. Основатели на арт пространството са художниците Катя (Екатерина) Гецова и Колю Гецов. Катя Гецова е сред най-изявените имена в сферата на художественото стъкло, а Колю Гецов е известен със своите декоративни пластики, мозайки и стенописи из цялата страна. От 2007 година до днес галерист в "Аросита" е Росица Гецова. 


Освен, че затвърждава вече наложеното име на галерията, Росица превръща "Аросита" във водеща институция за съвременно изкуство в България, като не само представя нетрадиционните форми, но и открива, поощрява и подпомага млади и малко познати у нас автори.

Изложбата може да видите до 4.12.2021 година.

Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна