Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BOX2 на "Шипка" 6 – в търсене на КУТИЯТА

| обновено на 18.11.21 в 21:05

От 18 ноември в  СБХ – „Шипка“ 6, зала 1Б може да видите изложбата BOX2 .

BOX2 е съвместен проект на Дарина Цурева – рисунка-гравюра на стъкло и Георги Георгиев – фотография.

Дарина Цурева и Георги Георгиев

Проектът BOX  през 2010 г. в галерия-книжарница „София прес“ изследва понятието КУТИЯ, а изобразителните търсения целят достигане до същността на връзката предмет-пространство-обвързаност.

Проектът BOX2 си поставя за цел да разшири тази връзка, включвайки и емоцията като мощен, активиращ творческия импулс и процес, фактор. Така търсенията вече са на ниво емоция-предмет-пространство-обвързаност, като последната дума отново ще има емоцията.

Дарина Цурева е родена през 1959 в София. Завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров“ през 1978. През 1985 се дипломира в класа по живопис на проф. Иван Кирков в Националната художествена академия. Има над 20 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Носител е на наградата „Дечко Узунов“ на СБХ (1995), награда от конкурс по програмата на ПРООН на ООН и др. През 2008 г. е номинирана за наградата на Мтел за съвременно българско изкуство, а в периода 2010-2018 – и неколкократно в Националния конкурс за живопис, скулптура и графика на Allianz България.

Творби на Дарина Цурева се намират в НХГ, СГХГ, в градските галерии на Бургас, Балчик, Перник и Каварна, както и в множество частни колекции в България, някои европейски страни и САЩ.


В периода 1996-2001 преподава в НУИИ „Илия Петров“, а от 2002 е преподавател в НГПИ „Св. Лука“.

С гравюра на стъкло се занимава сравнително отскоро. „Стъклото е божествен материал. Веднъж видях как лъч светлина премина през стъклена пластика също като Бунюеловия лъч по ръба на чашата. Беше вълшебно, но аз не можех да направя нищо стъклено, освен пак да рисувам, този път с инструмент. Възможността да се насложат две рисунки една върху друга ме забавлява. Първо основа-силует, после рисунка-гравюра“, споделя тя пред БНР.

Георги Георгиев е роден през 1963. Живее и работи в София.

Работи в областта на фотографията и концептуалното изкуство, в т.ч. пърформанс, арт акции, дигитализации и др. Съставител и автор на графичния дизайн на арт каталози.


Изложбата ще продължи до 3 декември 2021 година.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна