Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария засилва изискванията за сигурност на оръжейните магазини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швейцарските магазини за оръжие трябва да приемат по-строги мерки за сигурност, обяви правителството в четвъртък след поредица от кражби, при които бяха откраднати стотици огнестрелни оръжия.

Новите изисквания за сигурност ще влязат в сила от 1 януари, но магазините за оръжие ще разполагат с пет години, за да модернизират системите си за сигурност, се казва в изявление на Федералното министерство на правосъдието и полицията, съобщи АФП.

През последните 12 месеца няколко оръжейни магазина станаха обект на кражби или опити за взлом.

Новите изисквания за сигурност обхващат стандартите за безопасност на вратите и прозорците, а магазините трябва да разполагат и с видеонаблюдение.

Освен това магазините за оръжие ще трябва да съхраняват някои оръжия, като например автоматични огнестрелни оръжия, в шкаф за сигурност с аларма, свързана директно с полицията или алармен център.

В Швейцария, където престрелките са изключително редки, привързаността към оръжията се корени в традицията на запасните войници да държат оръжието си у дома.

Поради това оръжията са широко разпространени, въпреки че е трудно да се определи колко от тях са в ръцете на цивилни граждани, тъй като липсва национален регистър.

Според базирания в Женева изследователски център Small Arms Survey през 2017 г. швейцарските цивилни граждани са притежавали над 2,3 милиона оръжия - почти три на всеки 10 души, което поставя Швейцария на 16-то място в света по брой оръжия на глава от населението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени