Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 3% след опасения, свързани с новите Covid локдауни

В петък петролните фючърси се понижиха с около 3% към 6-седмични ценови дъна, тъй като новите локдауни за ограничаване на коронавирусата пандемия предизвикаха опасения относно търсенето на важната енергийна суровина. Тези опасения са факт, точно когато играчите от петролната индустрия  започнаха да сигнализират за връщане на предлагането.

Но за потребителите, които търсят горива по бензиностанциите, спадовете вероятно няма да се превърнат веднага в по-ниски цени на бензина. Така например средната цена на галон бензин в САЩ достигна близо седемгодишния връх в петък от 3,41 долара спрямо 3,34 долара преди един месец и 2,12 долара през миналата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември, които изтичат днес, се понижават с 3,2%, или с близо 2,5 долара, към 75,90 долара за барел, като за кратко беше ударено ценово дъно от 75,09 долара за барел - най-ниско ниво от 7 октомври 2021 г. Януарските фючърси пък поевтиняват с 3,25 към 75,85 долара за барел.

Януарските фючърси на петрола Брент поевтиняват с близо 3% към 78,80 долара за барел, като по-рано в петък и те удариха 7-седмично дъно около 78,05 долара за барел (най-ниско ниво от 1 октомври насам).

И двата типа петролни фючърси са на път да отбележат четвърта поредна седмица на загуби, което би било най-продължителната седмична серия от понижения от март 2020 г. насам.

Графика на петрола Брент на седмична база


Петролните фючърси се търгуваха на зелена територия по-рано през деня, но отбелязаха ценови спад новината, че Австрия влиза от понеделник в 20-дневен локдаун.

Трябва да се има предвид, че възстановяването на търсенето беше ключов двигател за възстановяването и на петролните цени тази година и всяка индикация, че може да има ново забавяне на потреблението вероятно ще подплаши пазарните участници.

"Пазарът все още остава като цяло в добра позиция, но локдауните представляват очевиден риск за това, ако други страни последват примера на Австрия“, каза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в Oanda пред агенция MarketWatch.. "По-трайно поевтиняване на петрола под 80 долара за барел може да задълбочи тази низходяща ценова корекции дори обратно към нивата около средата на 70-те долара", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени