Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици затворници са избягали от затвор в Конго

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Затворници избягаха масово от претъпкан стар затвор в западната част на Демократична република Конго, съобщиха официални лица, като се съобщава за най-малко един убит надзирател.

Двама въоръжени мъже са пристигнали на входа на затвора в Матади, подчинили са охраната и са отворили главната порта, което е позволило на голям брой затворници да избягат, съобщи заместник-директорът на затвора Аполония Лондо пред местни медии.

Междувременно комисар Жан-Пиер Нзолани заяви, че полицейски служители в околностите на затвора са станали свидетели на бягство на затворници през пробив в стените.

"Те (полицаите) стреляха във въздуха, но повече от 300 души се насочиха към тях, грабнаха им оръжията и убиха един полицай", каза Нзолани.

Друг полицай е бил прострелян и тежко ранен, допълва той.

"Дали това е вътрешна работа, заговор, подготвян от дълго време?", добави комисарят. "Опитваме се да разберем това."

Лондо заяви, че в събота сутринта в затвора са се намирали 737 затворници, но в момента тече преброяване на останалите, за да се установи колко от тях са избягали.

Централният затвор в Матади, главния град на провинция Конго, е построен през 1939 г. и предназначен да побира 150 затворници.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна