Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ: Банките в Европа трябва да ускорят усилията си за справяне с климатичните рискове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка посочи в първата си в историята надзорна оценка, публикувана в понеделник, че банките на стария континента трябва да ускорят усилията си за справяне с климатичните рискове, тъй като "никоя поднадзорна банка не е близо до изпълнението на всички очаквания на ЕЦБ относно рисковете, свързани с климата и околната среда".

ЕЦБ отбеляза, че е анализирала 112 пряко контролирани от нея банки и заключи, че те са предприели "първоначални стъпки за включване на рискове, свързани с климата, но нито една от тях не е близо до покриване на всички надзорни очаквания".

Според доклада банките като цяло са "полагали усилия" да отговорят на очакванията на централната банка относно управителните органи, апетита към риска и управлението на операционния риск, но "изостават" в областите на вътрешното отчитане, управлението на пазарния и ликвидния риск и стрес тестовете.

"Половината от банките не са планирали конкретни действия за интегриране на рисковете за климата и околната среда в своите бизнес стратегии, а по-малко от една пета са разработили ключови рисков индикатори за наблюдение", отбелязва ЕЦБ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна