Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес активността в САЩ през ноември

Експанзията на икономическата активност в частния сектор в Съединените щати се забави през ноември, показват предварителни данни на агенция IHS Markit.

Общият PMI индекс на бизнес активността се понижи през ноември до двумесечно дъно от 56,5 пункта спрямо 57,6 пункта през октомври и прогноза за по-слабо отстъпление до 57,4 пункта.

Основна причина за това понижение е отслабването на индекса PMI в сферата на услугите до 57,0 пункта от 58,7 пункта, докато промишленият PMI индекс се повиши до 59,1 от 58,4 пункта.

Агенцията IHS Markit обаче отбелязва, че икономиката на САЩ остава над средната отпреди коронавирусната пандемия, въпреки че се забавя поради ограниченията в предлагането.

"Въпреки че закъсненията на доставките от страна на доставчиците са намалели през ноември до най-ниското ниво от шест месеца насам, удължаването на сроковете за доставка остава много по-голямо от всичко, което беше наблюдавано преди пандемията, ограничавайки производството спрямо търсенето и причинявайки отново рязко покачване на цените", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

"През ноември инфлацията на входа на предприятия нарасна рязко до ново най-високо ниво в проучването на IHS Markti, което увеличава натиска върху фирмите да прехвърлят неотдавнашния скок в своите разходи върху клиентите си, за да защитят маржовете на печалба. Въпреки че участниците в проучването показват известна съпротива срещу по-високите цени, което допринася за намаляване на растежа на търсенето до най-бавния темп от близо година, средните цени на стоки и услуги продължиха да се покачват с безпрецедентни темпове“, допълни още той.

Графики на общия PMI индекс на бизнес активност и на БВП на САЩ


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна