Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на германските бизнес нагласи през ноември за пети пореден месец

През ноември германските бизнес нагласи се влошиха за пети пореден месец, тъй като новата Covid вълна в страната доведе до спад на очакванията по-специално в сферата на услугите.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през ноември до 7-месечно дъно от 96,5 пункта спрямо 97,7 пункта през октомври, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за понижение към 96,6 пункта.

Според института Ifo компаниите са по-малко задоволени от текущата бизнес ситуация, а очакванията им в бъдеще са по-песимистични.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, спадна през ноември до 99,0 пункта от 100,2 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши до 94,2 от 95,4 пункта през октомври.

Проблемите с веригите на доставки и четвъртата вълна на коронавируса са предизвикателство за германските компании, заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст.

Проучването предполага, че германската икономика е в затруднение дори преди неотдавнашното затягане на противоепидемичните ограничения, като икономисти очакват нещата да се влошат доста през декември, тъй като Covid рестрикциите се затягат допълнително.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени