Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Людмил Шопов: Медиците са на предела на силите си

Доц. Михаил Околийски: Повод за оптимизъм няма – пета вълна предстои

Гости в подкаста на БНР "Covid ваксините" са доц. Михаил Околийски от СЗО и д-р Людмил Шопов - кардиолог в ИСУЛ

Доц. д-р Михаил Околийски
Снимка: Ани Петрова

В този епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" поканихме дългогодишен експерт от СЗО в България и кардиолог от Covid отделенията в болница "Царица-Йоанна – ИСУЛ".

С тях разговаряме за това очаква ли ни пета Covid вълна и отиде ли си четвъртата вълна? Как се лекува коронавируса в момента и дали болниците и лекарите са обезпечени с всичко необходимо.

Гости в епизода са:

 ✅ Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам

 ✅ Д-р Людмил Шопов - кардиолог в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ "Царица-Йоанна – ИСУЛ", а от начало на пандемията - в Covid отделенията в болницатa

Доц. д-р Михаил Околийски и д-р Людмил Шопов /от ляво на дясно/

„За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Околийски.

По думите на експерта от СЗО през цялото време "сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни.

„Над 50 на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас.

Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски.

Д-р Людмил Шопов

Според д-р Людмил Шопов изказванията, че вълната отминава, са доста популистки:

„По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си.

Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага.

Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка.

При нас в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти.

През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен.


Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация! Толкова много се изградиха, заради болните с Covid-19, толкова голямо количество никога през практиката си не сме използвали кислород…

Защото тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни.

И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, каза д-р Шопов.

„9 от 10 интубирани загиват, потвърди и доц. Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници.

По думите на доц. Околийски здравната система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това.


Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.

„Защото при нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така, че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разказа д-р Шопов.

Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи доц. Околийски.

Слушайте епизода тук:

Или тук:

От разговора ще научите още: 


✅ Отива ли си 4-та вълна или ни очаква ново повишение на случаите на заразени

✅ Осигурени ли са болниците с всичко необходимо, за да лекуват и при пета вълна

✅ Лъч надежда ли са новите медикаменти или ваксинирането е по-добро

✅ Как е правилно да се приложи кислородолечението и защо има недоволни пациенти

✅ Колко хиляди лекари и какви специалности лекуват пациентите с Covid-19

✅ Защо не трябва се пият кръворазреждащи медикаменти като профилактика на Covid-19

✅ Защо не трябва да се прилагат винаги антибиотици при лечение на вируса


Доц. д-р Михаил Околийски -  експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам. Завършил е социална терапия през 1995 г. в Хумболтовия университет в Берлин, а през 1998 г. получава докторска степен от същия университет. В продължение на петнадесет години работи в Центъра за обществено здраве и анализи. Автор е на доклади и публикации, представени в български и международни научни списания. Преподава на студенти в Югозападния университет.

Д-р Людмил Шопов завършва Медицинския университет София през 2013 г. През 2018 г. взема специалност „Кардиология“, а следващата година получава и Сертификат за ехокардиография. Той е асистент към Катедра по Спешна медицина на Медицински Университет София, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ от 2019 година. От 2013 г. до момента е лекар в Клиника по Кардиология на УМБАЛ „Царица-Йоанна – ИСУЛ“. С лечение на пациенти, болни от Covid, се занимава от началото на пандемията, бил е и началник на едно от Covid отделенията в болницата.


Всички епизоди на подкаста "COVID ваксините" можете да чуете:
БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.