Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Михаил Околийски: Ръст на психичните разстройства, пътните произшествия и насилието през пандемията

Д-р Людмил Шопов: Ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация ще се превърнем в Covid гетото на Европа

Доц. Михаил Околийски от СЗО и д-р Людмил Шопов - кардиолог в ИСУЛ са гости в подкаста на БНР "Covid ваксините"

Снимка: Болница Царица Йоанна - ИСУЛ

В този епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" поканихме дългогодишен експерт от СЗО в България и кардиолог от Covid отделенията в болница "Царица-Йоанна – ИСУЛ".

С тях разговаряме за това имаме ли план за справяне освен със здравната и с психичната страна на пандемията. Защо зачестиха пътно-транспортните произшествия и случаите на насилие през тази една година и половина.

Гости в епизода са:

✔️ Доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България от 2014 година насам

✔️ Д-р Людмил Шопов - кардиолог в Клиника по Кардиология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", от начало на пандемията е в Covid отделенията в болницата

Доц. Михаил Околийски и д-р Людмил Шопов /от ляво на дясно/

"Още от началото на пандемията предоставихме на Министерство на здравеопазването алгоритъм за това как се прави стратегия за комуникация на риска и въвличане на цялото обществото в борбата срещу коронавируса и затова как се повишава доверието на хората в мерките преди още да има ваксини. Нищо от това не се направи - нито от предишното, нито от сегашното МЗ. Макар, че време има и сега да се подготви информационна кампания, поне за ваксинирането, за което и ние ще помогнем от СЗО", каза доц. Михаил Околийски във връзка с това дали да се затягат мерките.

"В страните с високо ваксинационно покритие мерките се затягат, защото нарастват случаите на заразени неваксинирани или с изтекъл имунитет, те трябва да пречупят кривата", уточни д-р Людмил Шопов.

"Но и в Австрия има хора, които са на тезата, че трябва да се преболедува и си правели Covid - партита...това съм чувал, не съм го виждал...До половин година вече всички ще сме се срещнали с вируса.

Той потвърди, че и ваксирани се разболяват, но в голямата си степен го изкарват по-леко...Има и смъртни случаи на починали с вакснина, при нас също имаше на пациент над 89 годишен", даде за пример кардиологът от ИСУЛ.

болница ИСУЛ реанимация

"Хората не се ваксинират, защото трябваше по един топъл и проактивен начин да се говори за ползите и за страничните реакции от ваксините", смята от своя страна доц. Околийски.

Същевременно на страната ни се гледа като на странна птица, остров на неведоми практики, като тези с фалшивите сертификати. За фалшив сертификат в Гърция се влиза в затвора, каза още доц. Околийски.

По думите на д-р Людимл Шопов у нас просто липсва думата емпатия и рисковите хора не се ваксинират.

"Ако обаче накарате лекар да се подпише под това даден пациент да не се ваксинира, повярвайте ми, няма да го направи", каза д-р Шопов.

Според д-р Шопов кризата е била управлявана по-добре при първата вълна, макар и начело със здравен министър финансист. И това се вижда от броя починали и настанени в болница.

болница ИСУЛ реанимация

Има и добри примери. "По настояване на СЗО в Плана за устойчивост и развитие, с подкрепата и на служебния премиер, е включено финансиране от догодина в училищата от първи до 12 клас да се изучава като предмет"Здравно образование", допълни доц. Околийски.

"Защото децата имат нужда да бъдат чути, разбрани и преживяни...за да не рискуват после като възрастни в различни зависимости, по които за жалост в света сме пак на първите места", каза експертът от СЗО.

Доц. Околийски изтъкна, че са направили изследване, според което последната година расте броят на тревожните и депресивни разстройства, на броят на ПТП - тата и на случаите на насилие. В чужбина се работи с полицията как да бъдат проактивни преди трагедиите, а не само да се регистрират смъртни случаи...", заяви още експертът.

"Всичко това е начин да декомпенсираш липсите, страховете и несполуките си", обобщава доц. Околийски.

"Ако не мислим за ближния, ако не управляваме пандемията чрез мерки и ваксинация, ще се превърнем в Covid гетото на Европа, ендемична зона в която няма да се развива икономика, туризъм, търговия, хората даже няма да си поръчват костюмите от България...", обобщи д-р Людмил Шопов.


Слушайте епизода тук:Или тук:


От разговора ще научите още: 

✓ Какъв е психологическият профил на българина във връзка с ваксинирането

✓ Как да си обясним това, че в страни с високо ваксинационно покритие мерките се затягат

✓ Как се променя кривата на смъртността по седмици според данните на НСИ и какви мерки е имало в този момент

✓ Дали случаите у нас сега не намаляват, защото част от хората преболедуваха, друга част се ваксинираха, а голяма част починаха

✓ За липсата на медицинска грижа да другите болести включително психиатричните

✓ Имаме ли дългосрочна визия за управление на пандемията, план за ваксиниране

✓ Как се справят останалите държави в ЕС с управлението на пандемията

✓ Как ще се справи системата с психичната страна на пандемията


Всички епизоди на подкаста "COVID ваксините" можете да чуете:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР