Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА тества в Катар полуавтоматична система за засади

ФИФА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арабската купа, която започва утре в Катар, ще бъде за първи път под егидата на ФИФА и на нея дебютно бъде тествана полуавтоматична система за отсъждане на засада, която трябва да се използва и на световните финали след година, ако опитът е успешен. 

В надпреварата ще участват 16 отбора, като това ще бъде и генерална репетиция за мондиала през 2022 година, който също ще се проведе в Катар. Мачовете ще се играят на 6 от 8-те стадиона, които ще са домакини на световното първенство, а финалът на турнира е предвиден за 18 декември, което е точно година преди световното първенство догодина.. 

Девет от отборите - Катар, Алжир, Египет, Ирак, Мароко, Саудитска Арабия, Сирия, Тунис и Обединените арабски емирства, се класираха заради мястото си в световната ранглиста на ФИФА, а останалите 7 участника играха баражи в Доха, за да си осигурят мястото в надпреварата. 

Арабската купа ще се състои за първи път от 2012 година насам заради проблеми с календара. Тогава турнирът се проведе в Саудитска Арабия и бе спечелен от отбора на Мароко. Иначе състезанието е предвидено да се провежда на всеки 4 години. Много от отборите обаче няма да разполагат с най-добрите си футболисти, които са ангажирани с клубните си отбори. 

Откриването е във вторник с двубоя Катар - Бахрейн.

Ето групите на Арабската купа:

Група A: Катар, Ирак, Оман, Бахрейн 
Група B: Тунис, Обединени Арабски Емирства, Сирия, Мавритания 
Група C: Мароко, Саудитска Арабия, Йордания, Палестина 
Група D: Алжир, Судан, Египет, Ливан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени